Kerstsfeer, stress en jaargesprekken en 1,6 miljoen Nederlanders met burn-out klachten
Home Blog Kerstsfeer, stress en jaargesprekken en 1,6 miljoen Nederlanders met burn-out klachten

Kerstsfeer, stress en jaargesprekken en 1,6 miljoen Nederlanders met burn-out klachten

12 december 2023

Te midden van de schitterende kerstaankleding op televisie en de idyllische beelden uit romantische kerstfilms, ervaart werkend Nederland vaak een realiteit van overweldigende druk en stress.

Terwijl de feestdagen naderen, zijn ook de jaargesprekken in volle gang, met benamingen als jaargesprek, jaarevaluatie en beoordelingsgesprekken die de agenda’s vullen.

Jaargesprekken

Het nut van een jaargesprek als dat alles is wat er wordt gedaan
Als ervaren trainer en coach met bijna tien jaar zelfstandige praktijk en meer dan dertig jaar leidinggevend werkervaring, rijst bij mij regelmatig de vraag over het werkelijke nut van jaargesprekken. Wat ik zie, is dat een grondige voorbereiding vaak lijkt te ontbreken. Gesprekken zijn vaak gebaseerd op emotie of recente ervaringen, waardoor de effectiviteit ervan in twijfel wordt getrokken.

Voorbereiding op de uitnodiging en het jaargesprek

Zeker in een tijd waarin meer dan 1,6 miljoen Nederlanders worstelen met burn-outklachten, is het essentieel om na te denken over waarom, hoe, het gewenste doel, en vanuit welke insteek we deze gesprekken voeren. Voordat de uitnodigingen voor jaargesprekken worden verstuurd, moeten we ons afvragen hoe we rekening houden met de mentale gezondheid van onze medewerkers.

Leidinggevend Nederland kampt zelf ook met stress

Leidinggevend Nederland, zelf ook belast met stress, staat voor de uitdaging om deze gesprekken effectief te voeren en het team gemotiveerd te krijgen voor het nieuwe jaar. Maar hoe kan een manager dit doen als hij of zij zelf kampt met stress?

DISC model

Hier komt het DISC-model om de hoek kijken. In meer dan 700 1-op-1 kennismakingsgesprekken heb ik de teleurstelling van medewerkers over eerdere jaargesprekken gehoord. Het was geen motiverend gesprek geweest. Men vond dat er te weinig naar de situatie werk gekeken en dat zij zelf onvoldoende waren gehoord.

Meer dan 50% van de coachees die ik heb mogen begeleiden, heeft dankzij het DISC-profiel een dieper zelfinzicht verkregen, wat cruciaal is in het begrijpen van gedrag en communicatie, vooral in stressvolle situaties.

Wil je meer weten over wat het DISC-model voor jou en je team kan betekenen? Stuur me gerust een DM. Laten we samen werken aan effectieve jaargesprekken en een gezonde werkomgeving in het nieuwe jaar. 

Laat deze blog niet alleen een moment van reflectie zijn, maar ook een inspiratiebron voor leidinggevenden om effectievere jaargesprekken te voeren en zo een positieve impact te hebben op de mentale gezondheid van hun teams. Samen creëren we een werkomgeving waarin stress wordt verminderd en motivatie wordt gestimuleerd, niet alleen tijdens de feestdagen maar gedurende het hele jaar.


Terug naar overzicht

DISC training voor jouw bedrijf

Is het optimaliseren van jouw MT, teams, afdelingen of sales ook wenselijk? Is meer inzicht in effectief gedrag en communicatie ook voor jouw bedrijf een goed plan? Spreekt een aanpak vanuit DISC jou aan? Contact me dan om de mogelijkheden af te stemmen.

Maak een afspraak