Aandacht voor je team = behoud van je medewerkers
Home Blog Aandacht voor je team = behoud van je medewerkers

Aandacht voor je team = behoud van je medewerkers

12 december 2023

Een op de vijf medewerkers is afgelopen jaar van baan gewisseld. Er is een overvloed aan vacatures, vele medewerkers onder druk door hoge organisatie doelen. Stress en ziekteverzuim is hoog. Ons brein is 24/7 bezig en overprikkeld.

Cijfers uit de arbeidsmarkt van de afgelopen 3 jaar:

  • Circa 20% van de bijna 8 miljoen werknemers wisselt van baan per jaar. Oftewel 1 op de 5 medewerkers is in het afgelopen jaar van baan gewisseld. 
  • 30% van de nieuw gestarte werknemers verlaat binnen 90 dagen de nieuwe werkgever
  • 45% van de werknemers die van baan wisselde gaf aan te zijn veranderd van baan vanwege de bedrijfscultuur

De meeste gehoorde uitingen met kennismakingsgesprekken de afgelopen jaren:

Dagelijks mag ik met mooie medewerkers kennismaken en hun DISC, denkstijlen en drijfveren assessment doornemen. Door het assessment en door vele vragen ontstaat er een mooie bijzonder open interactie en gesprek. 

De meest gehoorde uiting die ik hoor is dat medewerkers ervaren dat:

  1. Organisatie doelen onduidelijk zijn
  2. Organisatie doelen (te) hoog
  3. Werkdruk te hoog vanwege onderbezetting, hoge doelen, geen samenwerkingen intern
  4. Weinig tot geen tijd voor elkaar als team
  5. Slechte communicatie vanuit de organisatie of als team

Aansluitend volgt het regelmatig met:

  1. Ik voel of ervaar weinig waardering voor wat ik doe
  2. Er wordt niet veel als team gesproken of gecommuniceerd
  3. Als team maken we nooit tijd voor elkaar

Redenen van baan wisselen

Van de baanwisselaars in 2022, was voor het eerst sinds lange tijd “een hoger salaris” 1 van de top 3 redenen om van baan te wisselen echter een fijne (of gebrek aan een fijne) werksfeer, fijne (of gebrek aan fijne) collega’s en een manager, (geen) waardering en gehoord worden, te hoge werkdruk, volgen ook nog steeds in de top 5 van redenen waarom we gaan wisselen van baan. 

Teamontwikkeltraject

Alvorens je dus nieuwe collega's onboard is het belangrijk om jouw huidge team in goede team dynamiek te hebben. Want niet alleen de manager maar de gehele afdeling is gebaat bij een nieuwe medewerker die niet alleen start maar na drie maanden ook blijft. Het schetsen van de juiste situatie van jouw huidige organisatie is daarom sowieso belangrijk en ook dat jouw huidige team "in flow" is. 

Ieder traject, maar dan ook echt ieder team ontwikkeltraject wat ik start, start ik met sceptische blikken van deelnemers en eindigt met “hadden we dit maar eerder gedaan als team”. 

En die laatste uiting wordt al gezegd na de eerste of tweede sessie waarin we puur en alleen hebben stilgestaan bij jouw eigen en elkaars krachten, plus team wensen.

Het heeft geen wonderen en tientallen sessies nodig om van ploeteren naar plezier te gaan als team of voor jou als manager. Het heeft eens start nodig om op een nieuwe manier tijd te maken voor elkaar. 


Terug naar overzicht