Home Blog Boze collega's en hoe ze zich uiten per DISC profiel

Boze collega's en hoe ze zich uiten per DISC profiel

22 januari 2024

Emoties zijn een essentieel onderdeel van menselijke interactie en ook begrijpen hoe mensen omgaan met boosheid is cruciaal voor effectieve communicatie. In dit artikel duiken we dieper in de vier DISC-profielen en hun unieke benaderingen van boosheid, samen met praktische tips over hoe je met elk profiel kunt omgaan.

Daadkracht (D): De Doener 
Hoe ze boosheid uiten: Kortaf en richting bot. Doeners zijn recht voor z'n raap en willen snel tot de kern van het probleem komen.

Omgaan met boosheid van een Doener: Wees direct en duidelijk in je communicatie. Focus op oplossingen en wees assertief, maar vermijd een confrontatie.

Interactie (I): De Inspirator 
Hoe ze boosheid uiten: Met heel veel woorden en een lang verhaal. Inspirators delen hun emoties graag door middel van een levendige vertelling.

Omgaan met boosheid van een Inspirator: Luister geduldig naar hun verhaal en erken hun gevoelens. Blijf positief en focus op het behouden van een goede relatie. Geef hen ruimte om zich te uiten.

Stabiel (S): De Supporter 
Hoe ze boosheid uiten: Kroppen alles op. Supporters vermijden conflicten en houden vaak hun boosheid intern.

Omgaan met boosheid van een Supporter: Creëer een veilige omgeving voor hen om hun gevoelens te delen. Geef hen tijd om zich comfortabel te voelen en toon begrip voor hun behoefte aan harmonie.

Consciëntieus (C): De Analist 
Hoe ze boosheid uiten: Terugtrekken, koud en pietluttig op details. Analisten tonen hun boosheid mogelijk door kritisch te zijn op feitelijke details.

Omgaan met boosheid van een Analist: Geef hen ruimte om na te denken en analyseren. Blijf kalm en benadruk feitelijke informatie. Zoek samen naar praktische oplossingen.

Het begrijpen van deze verschillen legt de basis voor effectieve communicatie. Welk DISC-profiel  herken jij het meest? 


Terug naar overzicht

DISC Coaching

Wil jij jezelf verder ontwikkeling? Meer inzicht in jezelf en in je omgeving? Ontdek je kracht vanuit jouw DISC profiel! Start nu jouw reis naar zelfontdekking en succes.

Contact me