Hoe DISC een revolutie teweegbracht in mijn Leiderschapsreis
Home Blog Hoe DISC een revolutie teweegbracht in mijn Leiderschapsreis

Hoe DISC een revolutie teweegbracht in mijn Leiderschapsreis

29 februari 2024

Door de jaren heen heb ik iets heel krachtigs ontdekt: de impact van persoonlijke drijfveren en zelfkennis. Zowel in mijn rol als manager als in de positie van directeur heb ik geleerd dat deze inzichten niet alleen mij, maar ook mijn teams en de MKB-bedrijven waarmee ik werk, naar ongekende hoogtes kunnen tillen.

Mijn passie? Mensen empoweren en samen onze bedrijfsdoelstellingen realiseren. Dit is niet zomaar een missie; het is een reis die begon met mijn eigen ervaringen. Ik heb gezien hoe zelfbegrip niet alleen een deur opent naar persoonlijke groei, maar ook een krachtig instrument kan zijn voor echte transformatie binnen een organisatie.

De ontmoeting met DISC

Mijn DISC-avontuur begon onverwachts in 2011 tijdens een crisismoment in mijn carrière. Mijn nieuwe team was net getraind in DISC toen we plotseling geconfronteerd werden met een crisis die tot een reorganisatie kon leiden. Ik voelde een diepe verantwoordelijkheid om te redden wat er te redden viel. Maar onder druk werd ik ineffectiever, en hoewel mijn team mij steunde, maakten we collectief verkeerde keuzes, vooral ik!

Het keerpunt kwam toen een teamlid - mijn DISC tegenpool - mij confronteerde met mijn gedrag en een nieuwe teamformatie voorstelde gebaseerd op DISC-profielen. Dit gesprek veranderde alles; het redde de organisatie van een nog grotere crisis door zijn plan.

Mijn eerste indruk van DISC: Meer dan vier profielen?

Toen ik als sales- en marketingdirecteur in 2011 begon, was mijn bureau overladen met dringende taken en verantwoordelijkheden. Mijn team, dat recentelijk DISC-training had gevolgd, leek nieuwe samenwerkingsafspraken te hebben die hun communicatie en onderling begrip aanzienlijk verbeterden.

Aanvankelijk was ik sceptisch over de DISC-methodologie. Een kleurrijke kaart met vier vlakken en letters leek te simplistisch - alsof mensen in slechts vier categorieën pasten. Het voelde te beperkt en ik legde het opzij.

De kracht van DISC begrijpen

Naarmate ik meer over DISC leerde, realiseerde ik me dat iedereen wel aspecten van alle vier de profielen heeft, maar dat er een voorkeursgedrag en een secundair gedragsprofiel is. Toen de druk van grote projecten en aanbestedingen tot ongewenste resultaten leidde, werd het duidelijk dat ik - onder druk en zonder het te beseffen - teams samenstelde op basis van mijn eigen DISC-stijl, wat leidde tot ineffectieve samenwerkingen.

Diversiteit in teams

Een open gesprek met een teamlid dat mijn DISC-tegenhanger was, onthulde het belang van diversiteit binnen teams. Dit teamlid, die ik eerder zag als een belemmering, werd de architect achter een nieuwe aanpak. Door te vertrouwen op een evenwichtige DISC-gerichte teamformatie, vonden we de sleutel tot soepele projectuitvoeringen en succes.

DISC als mijn professionele kompas

Vanaf dat moment omarmde ik DISC als een essentieel onderdeel van ons projectmanagement en teambuilding. Het verbeterde niet alleen onze werkprocessen, maar ook de energie en dynamiek op de afdeling. Deze ervaring wekte mijn liefde voor DISC en het werd een hoeksteen van mijn professionele praktijk.

Vandaag de dag coach en train ik individuen en bedrijven met behulp van DISC. Het is een instrument dat, indien correct begrepen en toegepast, leidt tot diepgaande inzichten en veranderingen die de manier waarop we communiceren en samenwerken transformeren.

Jouw DISC-reis beginnen

Ben je klaar om DISC en de potentie voor jouw leiderschapsontwikkeling te ontdekken? Wil je een dieper inzicht in jezelf en je voorkeursgedrag en communicatiestijlen? Neem contact op om te bespreken hoe DISC jouw persoonlijke en zakelijke succes kan verbeteren

 


Terug naar overzicht