Jaargesprekken, terugblikken, vooruitkijken en doelen vasthouden met per DISC profiel hun benodigdheden en mogelijke valkuilen
Home Blog Jaargesprekken, terugblikken, vooruitkijken en doelen vasthouden met per DISC profiel hun benodigdheden en mogelijke valkuilen

Jaargesprekken, terugblikken, vooruitkijken en doelen vasthouden met per DISC profiel hun benodigdheden en mogelijke valkuilen

15 december 2023

Nu de meeste jaargesprekken zijn afgerond, staan zowel managers als medewerkers op het punt om de gemaakte afspraken en doelen in praktijk te brengen.

In deze blogpost zullen we verkennen hoe je niet alleen effectief kunt terugblikken en vooruitkijken tijdens jaargesprekken, maar ook hoe je ervoor kunt zorgen dat de gemaakte afspraken worden vastgehouden. We zullen ook specifiek ingaan op de verschillende aspecten die elk DISC-profiel in gedachten moet houden om het meeste uit deze afspraken te halen, met extra aandacht voor mogelijke valkuilen.

Terugblikken op Jaargesprekken

1.     Reflectie op Prestaties
Bespreek samen de behaalde successen en de leermomenten van het afgelopen jaar. Dit biedt inzicht in de sterke punten en de gebieden die verbeterd kunnen worden.

2.     Feedback en Waardering
Een gezonde dosis feedback is essentieel. Managers moeten niet alleen kritische feedback geven, maar ook waardering uiten voor de inspanningen van de medewerker.

Vooruitkijken: Nieuwe Samenwerkingsafspraken en Doelen

SMART Doelen
Zorg ervoor dat de nieuwe positief geformuleerde doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn. Dit geeft duidelijkheid en maakt het gemakkelijker om de voortgang te meten.

Ontwikkelingsplannen
Bespreek de ontwikkelingsbehoeften van de medewerker en hoe deze kunnen bijdragen aan de organisatiedoelen. Maak een plan voor professionele groei en ontwikkeling.

3.    Doelen Vasthouden: DISC-gebaseerde Tips en Valkuilen
Daadkracht (D)
Directe communicatie: Houd communicatie direct en to-the-point met D-profielen. Zorg ervoor dat doelen regelmatig worden besproken en dat er actiegerichte stappen worden genomen.

Valkuil: Vergeten door Snelheid: Wees echter voorzichtig dat snelheid niet ten koste gaat van de gemaakte afspraken. Dominante personen moeten zich bewust zijn van het belang van het naleven van ontwikkelingsdoelen.

Interactie (I)
Positieve omgeving: Creëer een positieve, stimulerende omgeving voor I-profielen. Betrek de Invloedrijke persoon bij teamactiviteiten en vier gezamenlijke successen.

Valkuil: Optimisme zonder Opvolging: Hoewel optimisme geweldig is, moeten Invloedrijke personen zich bewust zijn van hun beloftes en actief streven naar het nakomen van gemaakte afspraken.

Stabiel (S)
Consistentie en Vvoorspelbaarheid: Geef duidelijkheid en wees consistent naar S-profielen. Stabiele individuen gedijen in een voorspelbare omgeving, dus minimaliseer onverwachte veranderingen.

Valkuil: Vermijden van Verandering: Echter, vermijd het vermijden van moeilijke vraagstukken. Stabiele personen moeten leren hoe ze uit hun comfortzone kunnen stappen om doelen te bereiken.

Consciëntieus (C)
Gestructureerde Aanpak: Volg een gestructureerde aanpak met een C-profiel. De Consciëntieuze persoon houdt van orde en nauwkeurigheid, dus zorg voor duidelijke processen en deadlines.

Valkuil: Overmatig Perfectionisme: Let op voor overmatig perfectionisme. Terwijl het nastreven van perfectie goed is, kan het ook leiden tot het afhaken als dingen niet perfect verlopen.

Conclusie: bewustzijn van valkuilen voor effectieve samenwerking

Door bewust rekening te houden met de mogelijke valkuilen in combinatie met de sterke punten van elk DISC-profiel, kunnen managers en teamleden strategieën ontwikkelen om de effectiviteit van de gemaakte afspraken te vergroten. 

Open communicatie, begrip van elkaars sterktes en valkuilen, en het vermogen om flexibel om te gaan met uitdagingen zullen bijdragen aan een succesvolle uitvoering van doelen in 2024. Op naar een jaar van groei, ontwikkeling en succesvolle samenwerking!


Terug naar overzicht

DISC Coaching

Wil jij jezelf verder ontwikkeling? Meer inzicht in jezelf en in je omgeving? Ontdek je kracht vanuit jouw DISC profiel! Start nu jouw reis naar zelfontdekking en succes.

Contact me