Veranderen: Ik heb liever dat de ander verandert - Deel 2
Home Blog Veranderen: Ik heb liever dat de ander verandert - Deel 2

Veranderen: Ik heb liever dat de ander verandert - Deel 2

21 april 2024

In de dynamische wereld van vandaag staat verandering centraal in groei en verbetering. Toch blijft de essentie van verandering een uitdaging: we zien het liefst dat anderen veranderen om ons leven beter en aangenamer te maken. Deze mentaliteit treft iedereen - van managers tot collega's, en van familie tot vrienden

Echter, ware verandering begint bij onszelf; onze acties zijn de katalysator voor reactie en ontwikkeling.

De weerstand tegen verandering

Verandering roept vaak weerstand op, zowel in persoonlijke als professionele contexten. Organisaties die verandering nastreven, worden soms geconfronteerd met de perceptie dat een complete omwenteling nodig is om doelen te bereiken. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, onzekerheid, en frustratie, waardoor het pad naar verbetering als een zware last voelt.

De kracht van positieve perceptie

Echter, het erkennen van wat al goed gaat, kan een krachtige eerste stap zijn naar positieve verandering. Dit principe wordt ondersteund door onderzoek in positieve psychologie, dat aantoont dat een waarderende benadering van verandering leidt tot betere resultaten en hogere betrokkenheid bij medewerkers (Cameron, K., & Quinn, R. E., 2011).

Kleine stappen, grote impact

Het idee van gezamenlijke groei en stapsgewijze verbetering biedt een constructief pad vooruit. Door te focussen op efficiëntie in werk en communicatie, ontstaat er ruimte voor dialoog en samenwerking. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de werksfeer maar stimuleert ook de persoonlijke ontwikkeling van elk teamlid.

Onderzoek bevestigt dat een stapsgewijze benadering van verandering, waarbij kleine, haalbare doelen worden gesteld, de kans op succesvolle implementatie aanzienlijk verhoogt (Kotter, J. P., 2012).

De waarde van zelfacceptatie

Het erkennen van onze waarde in het hier en nu is cruciaal. Dit betekent niet dat er geen ruimte is voor verbetering, maar het legt de nadruk op groei vanuit een positieve zelfperceptie.

Samen vooruit

Het streven naar gezamenlijke verbetering en groei moet een gedeeld doel zijn. Verandering zien als een gezamenlijke kans voor ontwikkeling kan de dynamiek binnen teams en organisaties transformeren.


Voor diegenen onder ons die leidinggeven of deel uitmaken van een team, is het cruciaal om een cultuur van open dialoog en samenwerking te cultiveren. Dit stelt ons in staat om de uitdagingen van verandering aan te gaan en onze werkplekken om te vormen tot centra van inspiratie en succes.

Neem voor meer informatie over effectieve groei en het stimuleren van samenwerking en groei contact met mij op. Samen kunnen we de kracht van positieve groei ontgrendelen en professionele omgevingen naar nieuwe hoogten tillen.


Terug naar overzicht