Waarom de urgentie van een team ontwikkeltraject 2023 groter is dan ooit
Home Blog Waarom de urgentie van een team ontwikkeltraject 2023 groter is dan ooit

Waarom de urgentie van een team ontwikkeltraject 2023 groter is dan ooit

12 januari 2023

Zoals ik in vorige bloggen al schreef: er zijn meer kansen dan ooit in de wereld en ook meer onzekerheid. Organisaties staan onder druk door drukte in werkzaamheden, te kort aan personeel, te weinig om in te werken, en een hoge stress/ burn-out rate.

De manager van vandaag

Het is de taak aan de manager om voor zijn of haar team te zorgen net als dat vroeger ook zo was. Bij sommige organisaties zie ik de ondersteunende rol van HR voor de manager of een goed directieteam, echter de rol van de manager is tegenwoordig veel meer taak omvattend en eisender dan ooit. 

De veranderende rol van de manager vandaag

De rol van de manager is vaak op de taak, inhoud en doelstelling  aan te moeten sturen. Vroeger kwam het regelmatig voor dat een goed functionerende medewerker naar de managers rol doorgroeide, zodra die mogelijkheid ontstond. De rol van de manager vandaag is veel omvattender geworden. Een manager moet meer van zijn mensen weten om ze goed aan te kunnen sturen zodat afdelingen en team doelstellingen worden gehaald.

Individuen worden samengevoegd in één team en er wordt verwacht dat effectief samenwerken vanzelf ontstaat omdat het “profesionele” medewerkers en volwassen mensen zijn.

De verschillende manieren waarop we onze taak oppakken

Allemaal waar echter de manier waarop we onze baan, focus en taken aanpakken om het doel te bereiken is anders. De ene persoon pakt het op vanuit eerst denken, analyseren, zich terugtrekken, vanuit zelfstandigheid en stilte tot de taak uitvoering te komen. De andere persoon gaat gelijk aan de slag (directer doen) en denkt lopende het traject aan details of komt er terloops achter dat naast alleen maar doen ook soms nadenken handig is. Hier kan ik nog wel een hele blog aan wijden. 

Van ploeteren naar plezier

Vanuit de verschillende personages die er zijn, de variatie in aanpak en communiceren, de stress waaruit we toch allemaal wel een beetje op de werkvloer onderdeel van zijn, maakt het nu nog urgenter dan ooit om tijd te maken voor elkaar als team zodat iedereen zich gehoord, gezien en begrepen wordt, zeker belangrijk in tijden van hoge werkdruk. Het is allemaal onderdeel van een fit en vitaal gemotiveerd team te hebben. 

Waarom

Team ontwikkeltrajecten zijn vandaag de dag dus urgenter dan ooit. Vroeger werd een team ontwikkeltraject ingezet om onder andere:

  • Jezelf en de ander beter te leren kennen
  • Team afspraken te optimaliseren
  • Vertrouwen en communicatie te verbeteren 
  • Visie, missie en doel beter met elkaar helder te hebben

Echter vandaag de dag is een team ontwikkeltraject meer urgent dan ooit. Waarom, om meerdere redenen die ik hieronder uiteenzet:

  • Drukte. We worden geleefd door dit woord en we beleven het ook zo. We zijn niet meer “lekker bezig”, we zeggen “we zijn druk”. Echter de beleving van continue drukte leidt naar stress. Door stress verandert ons energieke gedrag naar bijvoorbeeld korte lontjes, terughoudender afstandelijk gedrag, chaotischer gedrag, slordiger werken etc. Waarom, omdat ons brein vanuit “drukte” overleeft. Hierdoor verslechtert de onderlinge samenwerking in teams als te veel teamleden van stress werken
  • Er zijn veel banen en een krappe arbeidsmarkt (nog steeds). Managers en medewerkers hebben het “druk” om het eigen werk af te krijgen. Daarmee is het oog voor de nieuwe collega’s onvoldoende
  • 27% van de nieuw gestarte medewerkers stopt binnen 91 dagen met de nieuwe baan omdat hij of zij zich geen onderdeel voelt van het team of omdat de baan en de werkcultuur in de sollicitatiegesprekken mooier werd voorgedaan dan de werkelijkheid.
  • Circa 1,3 miljoen werkenden hebben last van burn-out klachten
  • Circa 8% verzuimt langdurig hierdoor
  • Het aantal verzuimdagen is gemiddeld 57 dagen als gevolg van de stress/ burn-out klachten 
  • Daarmee is 27% van het verzuimvolume terug te halen op stress/ burn-out
  • € 11.000 kost verzuim wegens werkstress per ziekgemelde werknemer in 2020
  • Verzuim in teams betekent vaak het verhogen van de werkdruk bij de overgebleven collega’s. Door het meerwerk bij de overgebleven collega’s zie je dat er vaak te weinig tijd is voor elkaar en dat onderlinge communicatie verslechterd of dat de doelen uit het oog worden verloren (overleving van de werkdag of geleefd worden door de dag
  • Als een tekort in het team te lang aanwezig is en medewerkers te weinig tijd voor elkaar maken, ontstaat er meer individualistisch overlevingsgedrag. Men kiest voor zijn eigen taak af te krijgen en je ziet dat team communicatie en samenwerkingen verslechteren
  • Als gevolg daarvan zie je soms dat een deel van de overgebleven medewerkers voor een baan elders kiest waarin kansen op (persoonlijke) groei en het goed kunnen uitvoeren van de baan wel goed geregeld is

Kortom, tijd maken voor elkaar, tijd om elkaar echt te horen (zonder te horen om te reageren of te oordelen), tijd maken voor waardering aan elkaar te geven, tijd maken om weer eens stil te staan bij jouw krachten en die van jouw collega's, tijd te maken om op effectieve wijze of groeipunten te spreken zowel op persoonlijk als op team niveau is essentieel!

Hoe

Vanuit een persoonlijke en team DISC aanpak maken we tijd voor ieder deelnemende persoon en voor het team. Op effectieve wijze reflecteren we iemands krachten en groeipunten evenals dat we dat ook vanuit het DISC teamwiel doen. 

DISC team ontwikkeltraject is dus een combinatie van persoonlijke groei evenals teamgroei. Je leert wat iemands ideale wereld is en waarom iemand doet wat hij of zij doet, onderlinge inzichten in elkaar groeien, vanuit elkaar horen ontstaat al groei en begrip evenals nieuw fundament voor effectief met elkaar samen te werken.  

Wat

DISC team ontwikkeltraject bestaat uit individuele coaching en meerdere team-sessies. Door deze integrale aanpak waarbij de afdelingsdoelen en persoonlijke groeidoelen centraal staan, is het effect binnen enkele sessie heel hoog. Al na één individueel gesprek en één teamsessie is het effect op de werkvloer merkbaar en zichtbaar. 

Doordat de medewerkers zich gehoord voelen, ontstaat de ruimte om koers te zetten naar het gewenste team doel. Doelen kunnen zowel harde doelen als softe doelen zijn als cultuur verbeteren, communicatie en onderling vertrouwen.


Terug naar overzicht