Effectieve Inzichten: Burn-out Trends en DISC Assessments
Home Blog Wat voor trainingen of coachingen doe jij?

Wat voor trainingen of coachingen doe jij?

16 november 2023

Mijn wekelijkse updates onthullen wie mij inhuurt en waarom, met recente aandacht voor het groeiende probleem van burn-outs. Naar verwachting zal in 2030 één op de drie werknemers met burn-outverzuim kampen. Psychisch verzuim stijgt, vooral in de leeftijdscategorie 25-45 jaar. DISC assessments bieden inzicht, maar voor een gezonde werkomgeving zijn begrip en tijd cruciaal.

Regelmatig krijg ik de vraag: Wat voor trainingen of coachingen doe jij? Wanneer word jij ingehuurd? Waarom? En door wie? Dit weekend bedacht ik me dat ik wekelijks ook zal gaan delen: wie huurt mij in en waarom! Wat was de aanleiding dat ik benaderd werd. En toevallig kwam één veelvoorkomend voorbeeld gisteren in het journaal.

Burn-outs!

Meer dan 1,6 miljoen Nederlanders hebben met een burn -out klachten. De verwachting is dat in 2030 één op de drie werknemers met burn-out verzuim klachten zal hebben. Eerder heb ik daar over geschreven in mijn blog: "Waarom de urgentie van een team ontwikkeltraject 2023 groter is dan ooit". In die blog van 12 januari 2023 schreef ik nog 1,3 miljoen werkende hebben last van burn-out klachten. Hieronder zet ik enige cijfers van 2023 vanuit verschillende onderzoeken op een rij over dit onderwerp:

  • In het eerste kwartaal 2023 viel ruim 26% van het totaal verzuimdagen in de categorie "psychisch verzuim"
  • Psychisch verzuim duurt inmiddels ook 10 dagen langer dan 5 jaar geleden gemiddeld
  • In de leeftijdscategorie 25- 45 jaar zit relatief het hoogste verzuim met burn-out klachten
  • 2023 zijn er minder werknemers met verzuim thuis echter netto zijn de verzuimdagen wel meer
  • In 2022 gaf 40% van de werknemers aan behoefte te hebben aan meer "zorg" vanuit de werkgever voor de geestelijke gezondheid van werknemer
  • Slechts 24% van de werkgevers zegt dit ook werkelijk te doen

Hoe herken je signalen van een burn-out:

  • Terneergeslagen voelen: het gevoel dat je te veel werkzaamheden op je bord hebt
  • Hulpeloos voelen: regelmatig een gevoel voor richting verliezen
  • Twijfelen aan jezelf: een gebrek aan vertrouwen in jezelf en je capaciteiten
  • Negatief denken: een patroon van negatief denken over jezelf en je omgeving
  • Uitputting: zowel fysiek als mentaal

Redenen met burn-out thuis zijn:

  • Niet tevreden met hun werk
  • Regelmatig aan de stok met hun baas
  • Te hoge werkdruk
  • Angst om er op het werk met leidinggevende over te praten wat er werkelijk speelt
     

DISC geeft met een goede assessment (Blog: DISC en de drie grafieken die inzicht geven in jouw gedrag en communicatie) van bijvoorbeeld DISC Factor aan dat hoe jij het liefste handelt en communiceert in jouw "fijne" zijn, hoe jij handelt op de werkvloer en hoe jij handelt en communiceert in stress. Dit mooie assessment lost niet alles gelijk op maar geeft wel een duidelijk inzicht voor jezelf en eventueel jouw collega's of manager als je besluit jouw DISC profiel te delen, wat jou energie geeft en wat er met jou gebeurt als je stress ervaart.

De afgelopen jaren heb ik het meest "team ontwikkeltrajecten" gedaan omdat er vooral geen vertrouwen was in elkaar als team, geen vertrouwen in de manager, wederzijds onbegrip en miscommunicatie, met elkaar net niet de juiste dingen doen overdag om de team doelen te halen met als effect weglopen van het benoemde resultaat "doelen", ruimte voor gebrek aan verantwoordelijkheid, ruimte voor minder betrokkenheid, geen of miscommunicatie enzovoort.

We denken het nog steeds vaak met één gesprek, één team meeting vol mededelingen wel op te blijven lossen. Als we iedereen "even goed" toespreken en duidelijk stellen wat we verwachten dan komt het wel goed. Echter terug naar het begin, meer dan 1 miljoen werkende Nederlanders hebben burn -out klachten. Zullen we toch meer tijd gaan maken om ons gedrag en de ander echt te leren kennen en begrijpen zodat we met elkaar gaan zorgen voor meer blije gezonde medewerkers en lagere burn – out cijfers? ????


Terug naar overzicht